DünyaGüncel

TSK’nin Kalıcı Konuşlanmak İstediği Al Vatiyya Üssüne “Kimliği Belirsiz” Saldırı

Geçtiğimiz Mayıs ayında Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu (LNA) güçlerinin çekilmesiyle Ankara destekli UMH kontrolüne geçen Al Vatiyya üssüne “kimliği belirsiz” uçaklar tarafından hava saldırısı yapıldı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu (LNA) güçlerinin çekilmesiyle Ankara destekli UMH kontrolüne geçen Al Vatiyya üssüne “kimliği belirsiz” uçaklar tarafından hava saldırısı yapıldı. Reuters haber ajansının kaynağı saldırının bilgisini LNA’ya dayandırıyor. Aynı kaynak, üs çevresinde patlama sesleri duyulduğunu aktardı. Yine LNA kaynaklı iddialara göre hava saldırlarında ölen TSK mensupları olduğu belirtiliyor.

Al Vatiyya üssüne geçtiğimiz hafta da “kimliği belirsiz” bir saldırı gerçekleşmiş, sonrasında Türkiye’nin askeri ve askeri-diplomatik hareketliliği artmıştı.

Cuma günü gölgeye gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar “sonuna kadar Libya’da olacağız” şeklinde bir açıklama yapmıştı. LNA sorumlularından Xalid El-Mehcûb ise Sky News Arabia televizyonunda katıldığı bir programda Akar’ın ziyareti ve sözlerine tepki göstererek  “Türk bakanın her türlü hayali kurma hakkı var. Ama Libyalıların da bu hayalleri yıkma ve sınırlama hakkı var. Türkler Osmanlı gibi sonsuza kadar Libya’da kalmayı hayal ediyorlar. Ama bu hayallere bu dünyada yer yok. Türkler, Libya’dan çekilecek”  şeklinde cevap verdi.

 

Al Vatiyya üssü, Misrata deniz üssünü de lojistik anlamda koordine etme kapasitesi taşıması açısından Libya’nın batısında kritik bir önem taşıyor. Al Vatiyya üssünün UMH güçlerine geçmesi sonrası LNA’yı destekleyen Rusya’nın bölgeye MİG-29 uçakları sevk ettiği yönünde haberler yayınlanmıştı. 2014’ten geçtiğimiz 18 Mayıs’a dek LNA kontrolünde kalan Al Vatiyya üssü, 1942 yılında ABD tarafından inşa edildi. Üste askeri personel konuşlanma kapasitesi 7 ila 10 bin arasında. Kaddafi döneminde Al Vatiyya Üssü’nde, Fransız yapımı çok maksatlı Dassault Mirage 2000 savaş uçaklarının filosu bulunuyordu. NATO’nun 2011’de gerçekleştirdiği hava saldırısında bu filo imha edildi, ancak üssün alt yapısına zarar verilmedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu