Güncel

Türkiye, yolsuzluğun arttığı beş ülke arasında!

Yolsuzlukla mücadelede önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Şeffaflık Örgütü bu yılki araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Uzman görüşleri ve saha araştırmaları sonucu elde edilen endekste, yolsuzluk “kamu kaynaklarının kişisel çıkarlar için kullanılması” olarak tanımlanıyor. 2018 Yolsuzluk Algısı Endeksi‘ne göre Türkiye 41 puanla 180 ülke arasından 78’inci sırada.

H. Merkezi: Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2018 Yolsuzluk Algı Endeksi’ni açıkladı. Raporda, 180 ülkedeki durum ele alınırken, dünya genelinde yolsuzluğun attığı gözleniyor.

100 puan üzerinde yapılan değerlendirmede, ülkelerin üçte ikisi 50’nin altında puan alarak “yolsuz ülkeler” arasına girdi.

En üst sıralarda İskandinav ülkeleri yer alıyor. Bunlar en az yolsuzluğun olduğu ülkeler olarak dikkat çekiyor. Danimarka 100 puan üzerinden 88 puanla birinci sırada yer alırken, bu ülkeyi 87 puanla Yeni Zelanda takip etti. Üçüncü sırayı ise İsveç, İsviçre, Finlandiya ve Singapur paylaştı. Şeffaflık Örgütü’nün raporunda, Güney Sudan ve Suriye 13 puan, Somali 10 puanla en son sıralarda yer alıyor.

Şeffaflık Örgütü’ne göre hukuk devleti ve demokratik kurumların zayıflaması, sivil toplum ve bağımsız medyanın toplumdaki alanlarının daralması durumunda bir ülkede yolsuzluk artış gösteriyor. Bu değerlendirme, Türkiye’deki duruma da ışık tutuyor.

Türkiye demokrasi geleneği olmayan ülkeler kategorisinde

Raporda da özellikle son yıllarda sırasıyla dokuz ve sekiz puan kaybeden Macaristan ve Türkiye’deki durum buna örnek gösteriliyor.

Diğer bir ifadeyle, Türkiye “demokrasi geleneği bulunmayan ülkelerle” aynı kategoride yer alıyor.

Türkiye, geçen yıla kıyasla bir puan artış göstererek 41 puanla bu seneki sıralamada 78’inci olsa da, 2012 yılından bu yana en çok gerileyen beş ülke arasında yer aldı. Raporda son 5 yılda en çok puan kaybeden beş ülke şöyle sıralandı: Santa Lucia (-16), Bahreyn (-15), Suriye (-13), Macaristan (-9) ve Türkiye (-8).

Raporda Türkiye’ye ilişkin şu değerlendirme dikkat çekti: “2018 yılı sonuçları, yolsuzluğa dair algının; hukuk devleti ilkeleri, basın özgürlüğü, sivil toplumun gücü, örgütlenme ve ifade özgürlüğü gibi konularla doğrudan ilgili olduğunu göstermektedir. Bu alanlarda yaşanan ihlaller Türkiye’nin dünya ortalamasının üzerine çıkmasına engel olmaktadır. Güçler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve liyakat ilkelerine yönelik ihlaller, Kamu İhale Kanunu’nun lafzına ve ruhuna aykırı uygulamalar, Kamu Özel İşbirliği projelerinde ve özelleştirme süreçlerinde kamu çıkarına aykırı ihale süreçleri ve uygulamalar öne çıkan sorunlar arasında görülmektedir. Demokrasinin vazgeçilmez kurumlarının gitgide zayıflaması ile Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye, demokrasi geleneği bulunmayan ülkelerle aynı kategoride anılmaktadır.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu