Kadın

Kadınlar erkek şiddetine karşı birçok yerde sokaklarda

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla birçok yerde kadınlar eylem ve etkinlikleriyle sokaktalar.

H.Merkezi: Kadınlar birçok il ve ilçede erkek-devlet şiddetine karşı alanlardalar. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla birçok yer bir araya gelen kadınlar şiddete karşı mücadele edeceklerinin altını çizdiler.

Ankara

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Sakarya Caddesinde bir araya gelen kadınlar “Şiddetin, yoksulluğun, işsizliğin, savaşın karşısında; haklarımız ve hayatlarımız için bir arada olacağız, sesimizi daha çok yükselteceğiz.” dedi.

İşte, okulda, mahallede, sokakta… Kadınların bir arada ve güçlü olmasının yaratacağı selin önünde hiçbir engel duramaz” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada AKP hükümetinin son dönemde kadınların kazanılmış haklarına dönük saldırılarını arttırdığı belirtilirken, “Biz kadınlar hayatın her yerindeyiz. Hayatı her gün ve her gün yeniden üretiyoruz. Yaşamın bütün zorluklarını sırtlanıyoruz. Maruz kaldığımız bütün eşitsizliklere rağmen inatla ve ısrarla var olduğumuzu ve var olmaktan asla vazgeçmeyeceğimizi hatırlatıyoruz. Gücümüzü de buradan alıyoruz. Bunun için biz kadınlara olan öfkeleri. Bunun için “Siz asla erkeklerle eşit değilsiniz.” diye ısrarları… Çünkü korkuyorlar. Kadına yönelik şiddetle ilgili farkındalığımızın artması, şiddeti uygulayandan kurtulabilmek, kurtulmak isteyen arkadaşımıza yardım edebilmek ve hukuki olarak mücadele etmek için de dayanışmaya ihtiyacımız var. Şiddete karşı mücadelenin çok yönlü bir karakteri var; ama mücadeleye güç verecek şey dayanışmadır, bir arada olmaktır.

Kocaeli

Kocaeli’de Ekmek ve Gül Dayanışma Derneği çağrısıyla bir araya gelen Kocaelili kadınlar Yenikent mahallesi muhtarlığı önünde buluşarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar açıklamada “Şiddete, tacize, tecavüze sessiz kalmıyoruz, gerçek eşitlik için mücadele ediyoruz. Yükün en ağırını omuzlarına yüklenmesi istenen biz kadınlara mücadele etmekten, yan yana gelmekten başka çare bırakılmıyor. Geleceği kuracak olan bizleriz” dedi.

Gebze

Kocaeli Gebze’de kadınlar ve direnişteki Flormar işçileri 25 Kasım’da birlikte alana çıktı. Gebze Trafo Meydanında buluşan kadınlar taleplerini ortaklaştırdı, “Yoksulluğa, sömürüye, güvencesizliğe, şiddete karşı bir aradayız” pankartı eşliğinde, “Flormar işçisi yalnız değildir”, “Sermayeye köle olmayacağız”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atarak yürüyüşe geçti. “Tecavüzü aklama yargıla”, “Tencere boş öfkemiz dolu”, “Kadınlar işe çocuklar kreşe”, dövizleriyle kent meydanına yürüyen kadınlar burada basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Ucuz ve güvencesiz iş gücü olarak sermayenin her daim sarıldığı kadın emeği, ancak iş ve aile yaşamı uyumlaştırma anlayışıyla, esnek, parçalı istihdamın vazgeçilmez unsuru olarak, değersizleştirilerek istihdamda kendine yer bulabiliyor. Bugün aramızda olan olan Flormar işçileri sendikalı olup, haklarını aradıkları için patron şiddetine uğradılar. İşten çıkarılanların yüzde 80’i kadın. Fabrika önündeki direnişlerinin bugün 195. günü. Flormar başta olmak üzere hakkını aramak için direnen tüm arkadaşlarımızın yanındayız. Buradan tüm sesimizle haykıralım. Flormar işçisi yalnız değildir” diyen kadınlar, “Yan yanayız, kol kolayız, krizinizde yanmayacağız” dedi.

Antep

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Antep Kadın Platformu öncülüğünde Yeşilsu parkında buluşan Antepli kadınlar da basın açıklaması düzenledi.
Kadınlar 2018 yılında erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflarını Yeşilsu’da bulunan ağaçlara astı. Açıklamaya katılan kadınlar “Yoksulluğa, Güvencesizliğe, Şiddete Karşı, Kadınlar Mücadelede Buluşuyor” pankartı açarken, “Flormar değil direniş güzelleştirir” sloganı atarak Flormar işçilerine selam gönderdi.

Dersim

Dersim Kadın Platformu, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, öldürülen kadınlar ve 85 yaşındaki tutsak Sise Bingöl’ün fotoğrafları taşındı. Platform adına açıklama yapan Tuba Apaydın, dünyanın dört bir yanında kadınların diktatörlere, şiddetin her türlüsüne, savaşa, tacize, tecavüze, yoksulluğa, haklarının yok edilmesine, eşitsizliğe ve gericiliğe karşı mücadeleyi örmeye devam ettiğini söyledi. Apaydın, “Kadın erkek eşit değildir’ diyen zihniyet, kadın düşmanı politikalarıyla, var olan eşitsizliği her geçen gün daha da derinleştiriyor. AKP’nin kadınlara dayattığı sınırları kabul etmiyoruz. Sözümüzü örgütleyebilme, yan yana gelme ve hayatı değiştirme iradesinde ve iddiasındayız. Baskı ve şiddete karşı hayatlarımız ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz, Mücadeleyi büyütmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Açıklama, katledilen kadınların hikayesinin okunmasının ardından “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla son buldu.

Van

Ahtamara Kadın Platformu öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, KESK Şube binasından Musa Anter Barış Parkı’na kadar yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Bina önü ve çevresi zırhlı otobüs, yüzlerce çevik polisi ve zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Kadınların yürüyüşüne izin vermeyen polislerle yapılan uzun tartışmaların ardından kadınlar gruplar halinde Musa Anter Barış Parkı’na kadar yürüdü. Park önünde bir araya gelen çok sayıda kadın, zılgıtlar ve “Jin Jiyan Azadi” sloganlarıyla parka yürüdü.

Erk şiddetine karşı susmuyoruz

“Erk şiddetinize karşı susmuyoruz örgütlü mücadelede buluşuyoruz” yazılı pankartın ardından bir araya gelen kadınlar adına ilk olarak HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan bir konuşma yaptı. Polis ablukasına ve engeline tepki gösteren Ertan, “OHAL bitmesine rağmen OHAL’i aşan sıkıyönetim uygulamalarını kadınlar olarak bir kez daha protesto ediyoruz, bu yaklaşımı kabul etmiyoruz” dedi. Cezaevinde açlık grevinin 18’nci gününde olan Leyla Güven ve tutuklu seçilmiş kadınlara da Van’dan selam gönderen Ertan, “Devlet şiddetini de erkek şiddetini de asla kabul etmiyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Ahtamara Kadın Platformu adına konuşan Gülcan Kaçmaz ise, mevcut iktidar süresince 13 bin 928 kadının öldürüldüğünü, 2017 yılında 4 bin 9, 2018 yılının Ekim ayına kadar 287 kadının öldürüldüğünü hatırlatarak, “Bize dayattırdıklarınızı reddediyoruz. Eril devletiniz, eril hukukunuz, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiniz, sosyolojik psikolojik ve ekonomik sömürünüzü kabul etmiyor, direniyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kadınlar çektikleri zılgıtlar ve attıkları “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ve “Jin jiyan azadi” sloganlarıyla eylemlerini sonlandırdı.

Ağrı 

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde kadınlar, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın katılımıyla kahvaltıda buluştu. Parti binasında kadınların yoğun katılım gösterdiği programda konuşan HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Arzu Savaş, 25 Kasım’ın önemine dikkat çekerken, Hüda Kaya ise dünden bugüne direnen kadınların erk egemen zihniyete karşı sürekli mücadele içerisinde olduğunu belirtti. Kaya, “Kadınların duruşu, mücadelesi devam etmektedir. Kadın mücadelesinin en acı bedellerini ülkemizde yaşamamıza rağmen kadın mücadelesi bitmedi ve hala devam ediyor, devam edecek” şeklinde konuştu.

Geleceğimiz kutlu olsun

Cezaevlerinde tutuklu bulunan kadın siyasetçilerin durumuna dikkat çeken Kaya, “Türkiye’nin her yerinde kadınlar bugün meydanlarda ve sokaklarda bu zulme karşı seslerini haykıracaklar.

Geleceğimiz Zeyneplerin, Mirabel Kardeşlerin, Leyla Güvenlerin, Aysel Tuğlukların, Sebahat Tuncellerin, Figen Yüksekdağların ve Çağlar Demirellerin direnişi gibi asla bitmeyecektir. Artarak devam edecektir. Geleceğimiz kutlu olsun” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Etkinlik  atılan “Jin jiyan azadi” sloganıyla son buldu.

Hakkari

25 Kasım dolayısıyla Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de panel düzenlendi.  HDP ilçe binasında düzenlenen panele HDP Van Milletvekilli Muazzez Orhan ve çok sayıda kadın katıldı. Panelde, açlık grevinde olan DTK Eşbaskanı ve HDP Hakkari Milletvekilli Leyla Güven’in direnişi selamlandı. Panelde konuşan DBP PM üyesi Şehzade Kurt, Kürt kadınların her türlü  saldırılara karşı kendini koruma görevi üstlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

HDP Van Milletvekilli Muazzez Orhan ise, “Toplumda kadına yönelik şiddet ekonomik, kültürel, fiziksel, psikolojik ve daha birçok boyutuyla yürütülüyor. Şiddet gören kadın bu şiddeti toplumdan saklama gereği duyuyor. Kadın bu şiddeti hiçbir zaman saklamamalı. Şiddeti uygulayan erkeğin zihniyeti devlet zihniyetiyle aynıdır” dedi. Kadına yönelik şiddetin  insanlık suçu olduğunu belirten Orhan, “Toplumda yaratılan şiddete karşı kadının birlik ve dayanışmayla direnme dışında bir alternatifi yok. Erkeğin yarattığı bu şiddeti ancak kadın mücadelesi ortadan kaldırabilir” diye konuştu.

Orhan’ın ardın konuşan Avukat Harika Karataş da, tecridin kaldırılması için direnen Leyla Güven’i selamlayarak başladığı konuşmasında, “Eril akıl ile devlet aklı arasında bir farkın bulunmadığını görebiliyoruz. Hukuk açısında da durum böyle” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu