Güncel

2 TEMMUZ | Sivas Katliamı’nın 25’inci yılında birçok yerde anma

Sivas Katliamı’nın 25’inci yıl dönümünde, İzmir, Kocaeli, Ankara ve İstanbul’un Alibeyköy, Sarıgazi, 1 Mayıs Mahallesi, Sarıyer gibi pek çok semtinde anmalar düzenlendi.

H. Merkezi: Sivas Katliamı’nın 25’inci yıl dönümünde, İzmir, Kocaeli, Ankara ve İstanbul’un Alibeyköy, Sarıgazi, 1 Mayıs Mahallesi, Sarıyer gibi pek çok semtinde anmalar düzenlendi.

İZMİR

Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenler için İzmir Sümerbank önünde basın açıklaması ve anma programı yapıldı. Anmaya HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, CHP geçmiş dönem milletvekilleri Musa Çam, Atilla Sertel, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri ve demokratik kitle örgütleri katıldı.

Anmada “Madımak yanıyor”, “Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız” pankartları açıldı. Burada konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, dün Maraş’ta, Çorum’da, Gazi’de, Roboskî’de, Suruç’ta, Ankara’da ve Sivas’ta yaşanan katliamlara karşı “çözüm faşizme karşı savaşta” diyerek adalet mücadelesi yürütüldüğünü ifade etti. Çepni, “Bu adalet mücadelesi sadece mahkeme koridorlarında değil. Kuşkusuz sokaklarda ve alanlarda yürütülüyor” diye vurguladı.

Alevilerin ve tüm ezilenlerin özgürlük mücadelesi yürüttüğünü ifade eden Çepni, “Halklarımızın özgürlüğüne karşı yürütülen bu siyasete karşı birleşerek mücadele etmekten başka şansımız yoktur. Birleşe birleşe kazanacağız sloganı tam da bu günlerin sloganıdır” diye kaydetti.

Ortak basın açıklamasını Mustafa Aslan okudu. Aslan, “2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı özünde sadece Alevilere karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, dışlanan, yok sayılan bütün toplumsal kesimlere karşı yapılan bir katliamdır” dedi.

Eylem sloganlarla son buldu.

 

ANKARA

Sivas Katliamı’nın 25. yıl dönümü nedeniyle Ankara Tandoğan Meydanı’nda anma yapıldı. Anmaya CHP, HDP, KESK, TMMOB, TTB, Pir Sultan Aptal Derneği, AKA-DER, Partizan, Ankara Dersimliler Derneği, 10 Ekim Ankara Dayanışması, siyasi parti ve meslek örgüleri katıldı.

Sıhhiye Köprüsü’nden yürüyüşe başlayan kitle “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Sivas’ı unutma unutturma” sloganları atılarak yaşamlarını yitirenlerin fotoğraflarını taşındı.

Tandoğan Meydanı’na gelen kitle Sivas’ta hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okundu.

Anmada konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Sekreteri Onur Şahin, katliamın organize bir şekilde işlendiğini belirtti. Şahin, “Bu katliam yapılırken dönemin belediye başkanı Temel Karamollaoğlu katliam sırasında ‘Gazanız mübarek olsun’ diyerek teşvik etti. Askerler otelin önünden çekip gittiler. Bugün burada binlerce polis var ama o gün orada tek polis yoktu. O gün namaz çıkışında devlet o kalabalığı yönlendirdi. O katliamı yapanlardan biri 14 gün sonra evlendi. Biri devletten işe girdi, biri askere gitti. O yüzden organizeli diyoruz. Madımak insanlık suçudur. İnsanlık suçu zaman aşımına uğramaz. Sadece Aleviler değil. Bütün farklılıklar hedef alındı. Bugün Roboski Sivas’tır. Çocuklarımızın ölüsü buzdolabında saklandı. Bir annenin cenazesi günlerce yerlerde kaldı” ifadelerini kullandı.

Ardından yaşamını yitirenlerden Gülsüm Karababa’nın yakını Nilgün Karababa söz aldı. “Bu dava 25 yıldır sadece Türkiye sınırları içinde hapsedildi. Bir türlü AİHM’e götürülmedi. Biz 25 yıldır hala bu katliamı yapanların peşindeyiz. Bu ülkede acılarımızı birleştirmek ve yan yana durmak zorundayız. Çünkü hiçbirimizin can güvenliği yok” diye konuştu.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Yönetim Kurulu üyesi Müslüm Metin de “Bizim talebimiz bellidir. Diyoruz ki Madımak utanç müzesi olsun. Bu dava mahşere kalmasın. Bu katliamı yapanlarla mutlaka yüzleşilecek” dedi. Konuşmaların ardından Edirne F Tipi Hapishanesi’nde tutsak bulunan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mesajı okundu.

Miting semah gösterisiyle devam etti.

 

KOCAELİ

Kocaeli halkı Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenleri  anmak için İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda bir araya geldi. Kocaeli halkı adına basın açıklamasını okuyan Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şube Başkanı Birol Sağlam “2 Temmuz 1993 tarihinde 33 insanımızın, tempolu alkışlar ve sevinç naraları eşliğinde ateşe verilerek öldürüldüğü Madımak katliamının üzerinden 25 yıl geçti. Bugün Irak’ta, Suriye’de Orta Doğu Coğrafyasında kafa kesen, ciğer söküp yiyen selefi grupların benzerlerinin ‘Yak ulan yak, cehennem ateşi’ diyerek katliamı seyretmelerini bizler unutmadık” dedi.

Sağlam açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı; “Tıpkı, Dersim 38’le yüzleşilmediği gibi. 1 Mayıs, Çorum, Maraş, Gazi katliamının aydınlatılamadığı gibi. Roboski’de Kürtlerin üzerine bomba yağdıran emri verenin açığa çıkarılmaması gibi. Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden gençlerimizin katillerinin yargı karşısına çıkarılmaması gibi aynı senaryolar. Suruç, Ankara katliamlarının aydınlatılmadığı gibi karşımıza çıkıyor. Amacımız kin nefret öfke değil gerçek ve hakikatlerle yüzleşmektir. Bu toplumsal barışın sağlanması bu tür acıların bir daha yaşanmaması içindir. Bu konudaki hükümetin ikiyüzlü politikasını teşhir etmek istiyoruz.”

 

İSTANBUL

Eyüp

Eyüp’ün Alibeyköy Semti’nde, Sivas katliamında yaşamını yitirenler anıldı. Karadolap Parkı’nda yapılan anma dolayısıyla mumlar yakıldı, park çevresine pankartlar asıldı. Anma saygı duruşuyla başladı. “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Sivas için adalet herkes için adalet”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” sloganlarının atıldığı anmada basın açıklamasını okundu.

Açıklamada, Sivas katliamının hafızalarda ve vicdanlarda açtığı yaranın kolay kolay kapanmayacağı ifade edildi. Bu katliamı farklı inançların, kültürlerin ve kimliklerin eşit koşullarda birlikte yaşamalarına, yani demokrasiye karşı olanların gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, “Yaşanan tüm katliamların hesabını sormak için demokrasi, özgürlük, barış, eşitlik ve adalet hedefiyle mücadele edenlerin güçlerini ortaklaştırmalarının önemini bir kez daha vurguluyoruz” denildi.

Dilek fenerlerinin uçurulmasının ardından anma sona erdi.

Sarıyer

Sarıyer halkı, Sivas Katliamı’nın 25. yıldönümünde Kireçburnu Çamlık Parkı’nda bir araya gelerek anma programı gerçekleştirdi. Hayatını kaybedenler adına yapılan saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını Sarıyer Halkevi Başkanı Hasan Pulat yaptı.

Katliamın üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen aynı zihniyetin bugün de devam ettiğini belirten Pulat, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: AKP iktidarı katillerin zaman aşımıyla kurtulması için elinden geleni yaptı ve 13 Mart 2012’de Sivas Davası zamanaşımından düştü. Son olarak da katillerin avukatlığını yapan Mevlüt Uysal, Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na atandı. Bizler bu gericiliğin karşısında eşitiğin, kardeşliğin, özgürlüğün, laikliğin ülkesini kuracağız.”

Yapılan konuşmanın ardından etkinlik semah programı ile devam etti. Etkinlikte son olarak Erdoğan Keçeli, Cem Akbaba ve Mürüvet Artut türkü ve deyişler okudu.

Sarıgazi

Sarıgazi’de Sivas Katliamı’nda katledilenler için anma etkinliği düzenlendi. Vatan İlkokulu önünde buluşanlar Demokrasi Caddesi’ne yürüyerek burada bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Sancaktepe Cemevleri Federasyonu’nun yanı sıra çok sayıda devrimci demokrat kurum katıldı.

Anmada yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi: “2 Temmuz’da Sivas’ta yaşanan katliam ileri olan, yaşamını insandan yana inşa eden, zulme boyun eğmeyen, haksızlığa ses çıkaran, inancını devletin belirlediği gibi değil de yol ve erkânına göre yaşamak isteyenlere karşı bir katliamdı. Egemenler, kendi iktidarını devam ettirmek için işçiyi, emekçiyi, kadını, genci, azınlık ulusları ve inançları sindirmek, korkutmak, hapse atmak, katletmekte bir beis görmüyorlar. Katliam davaları, insanlık suçları göstermelik yargı oyunuyla zaman aşımına uğruyor, karşı çıkanlar baskıyla susturulmaya çalışılıyor. Bizler Hallacı Mansur’dan öğrendik bildiğimiz doğrudan dönmemeyi. Bozuk düzende sağlam çark olmaz diyen Pir Sultan’dan öğrendik dik durmayı. Köroğlu’ndan öğrendik beylere başkaldırmayı.  Deniz’in, Hüseyin’in, Yusuf’un sehpaya giderken yüreklerindeki özgürlük tutkusundan, Mahir’in “biz buraya dönmeye değil ölmeye geldik” haykırışından, Amed zindanlarında Mazlum’un bedenini ateşe verirken bir ulusun kurtuluşu için haykırışından, Ser verip, sır vermeyen yiğit İbrahim’den öğrendik. Unutmayı ihanet saydık. Çünkü her unuttuğumuzda yeni bir katliamla hatırlattılar bize. Sivas’ta katledilen 35 canımızı unutmadık. Çorum’u, Maraş’ı, Gazi’yi, Ankara katliamında yitirdiklerimizi Ali İsmail’i, Berkin’i, Güney Doğan’ı unutmadık. Roboski’yi, Annesinin parçalanmış cesedini eteğine sarıp taşıdığı Ceylan’ı, Özgecan’ı, unutmadık. Unutmayacağız, hatırlatacağız!”

Açıklamanın ardından kitle, Sarıgazi Cemevi’nde düzenlenen anma programına katıldı.

Ataşehir

Sivas Katliamı’nın 252inci yılı dolayısıyla  Ataşehir Cemevi’nde anma düzenlendi. İlk olarak Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirilenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.  Yapılan açıklamanın ardından Alevi deyişleri eşliğinde ateşe Semah duruldu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu